Digitalt skapande DigDig01

Slutuppgift - Fritt digitalt verk.

I kunskapskraven på kursen står följande för betyget C

 

Eleven redogör utförligt för några digitala och analoga skapandeprocesser. I eget skapande och gestaltande prövar och använder eleven med viss säkerhet digitala verktyg och några olika estetiska uttryck. Eleven gör en välgrundad jämförelse av olika verktygs användbarhet för olika ändamål. Eleven väljer efter samråd med handledare lämplig programvara eller hårdvara för några olika uttryck. Dessutom motiverar eleven utförligt sina val av program- eller hårdvara.

Eleven samarbetar med viss säkerhet med andra i sin digitala produktion och kommunicerar med viss säkerhet via webb och nätverk. Eleven redogör utförligt för olika presentations- och spridningsvägar för digitala produktioner. Dessutom producerar eleven själv i några olika format.

När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.

Uppgiftsbeskrivning

Den resterande tiden av kursen ska ni ägna åt att göra ett slutprojekt vars teknik och innehåll ni väljer helt själva och som visar att ni når upp till de kunskapsmål ni ser här ovan. Ni använder er av tekniker vi jobbat med under kursen och gör en produktion som innehåller digitalt ljud och bild i någon kombination. Ni kan även arbeta med vanlig rörlig bild. Resultatet ska visas upp på skolan antingen som en projektion eller på datorskärm i Galleriet eller under en offentlig filmvisning i aulan. Du ska även kunna presentera din färdiga produkt på webben. (Det innebär att du måste ha full kontroll på allt material du använder vad det gäller upphovsrätten.)
I uppgiften ingår även att kunna redogöra för processen samt kunna beskriva och motivera de val som gjorts för att nå ditt resultat.

Alla ska fundera över denna uppgift och göra en egen idéskiss + logg
om du lämnar in i classroom (Under uppgiftsbeskrivningen)


Idéskissen ska innehålla:

  • Kort Synopsis - Vad ska det handla om?
  • Vilken eller vilka tekniker vill du använda?
  • Var och hur ska det visas?
  • Syfte - Vad vill du berätta/förmedla/vilken effekt vill du uppnå?

Skissen ska redovisas vid lektionen vecka, v 14

I samma dokument som Idéskissen kan du föra en enkel loggbok för att komma ihåg hur du jobbade och de val du gör under processen. Dessa kan vara till stor nytta när du gör den skriftliga reflektionen.

Skriftlig reflektion

När din digitala produkt är klar ska du göra en skriftlig reflektion där du beskriver processen dvs vilka olika verktyg du använt och varför och vilka effekter det gett på slutresultatet. Länk till frågorna



Vad kan slutarbetet vara?
Ni kan ta utgångspunkt i en text/dikt ni har läst - ett musikstycke ni sätter bilder till- en tanke/åsikt ni vill dela med er till flera osv

Teknik - Animation, spelfilm, stillbildsfilm projektioner, ljudlandskap eller en valfri blandning av tekniker. Det färdiga resultatet ska dock innehålla ljud och bild och vara visningsbart på skolan samt på Webben.

Platsen för er installation/videovisning/ljudinstallation är tämlign fri. Kom med idéer så får vi se om de är genomförbara.

Några kanske vill jobba i grupp med en installation eller lägga ihop flera idéer under samma paraply.

Ökad svårighets- och kompexitetsnivå på arbetet ökar givetvis möjligheten att visa ökad förmåga och kunskap i kursen.

LO 19