Utskrift - om färg

Att skriva ut en bild innebär att helt byta visningsform och därmed översätta en bild från digital skärmvisning till fysisk analog visning. Bilden behöver då översättas från ett färgsystem, additiv färgblandning, till ett annat, subratktiv färgblandning.
Skrivaren ska alltså omvandla bilden från ett färgsystem till ett annat när du väljer att skriva ut bilden - inte helt lätt att få det rätt alltså.

Additiv färblandning

Vi ser färgerna genom att olikfärgat jlus blandas på skärmen. (Ju mer olika färger som blandas desto ljusar blir bilden ända tills ljuset blir så starkt att ytan blir vit.
RGB - färger (Red Green Blue) är det vanligaste läget när man arbetar med bilder i datorn

Subtraktiv färgblandning

vi upplever olika färger genom att ljuset som kommer från en ljuskälla - en lampa eller från solen- studsar på ett pigment och sedan till våra ögon. Desto mer olika pigment som blandas desta mindre ljus reflekteras och desta mörkare blir färgerna. (Om du blandar alla färger får du en mörkt brun trist färg. För att få svart krävs ett svart pigment.)
CMYK - kallas färgmodellen för tryck av en bild ( en blandning av Cyan, Magenta, Yellow och Keycolour dvs svart). Att ´"cmyka " en bild är alltså att omvandla den för tryck.

Färgrymd

Eftersom det är två helt olika system kan skärmen återge betydligt fler färger än vad skrivaren kan prestera. Skärmen är ju i princip en lysande synnerligen färgrik lampa.
Färgrymden är den del av alla synliga färger som kan hanteras av verktyget, kameran skärmen eller skrivaren. Den vanligaste färgymdes osm de flesta kameror är inställda på och som är standard när man arbetar i Photoshop är sRGB. Men i många kameror kan man utöka den till Adobe RGB.

Här ser ni en tråd om fördelar och nackdelar med sRGB och Adobe RGB

LO14