Text och fotografi

 

Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:

Den fotografiska bildens estetiska uttrycksmedel, till exempel komposition, ljussättning, färg och kontrast, och hur en känsla, en tanke, en idé eller ett budskap kan omsättas i fotografisk bild

Du ska välja en text som på något sätt betyder något för dig. Du ska nu planera, komponera, fotografera och bildbehandla en bild i ett bildredigeringsprogram. BIlden och texten ska du seda montera på en och samma sida i din presentation. (Texten kan alltså även ligga i bilden men tänk på att texten då även fungerar som ett "bildelement" dvs något som påverkar bildkompositionen i stort.)
Det betyder alltså att du ska komponera text och bild på en liggande yta motsvarande en bild i presentationen för uppgiften.

  • Vad handlar texten om? Vad berättar den? Vilka känslor finns där?
  • Hur kan man förstärka texten med ett foto utan att "direktöversätta" den? Det är risk att det blir för trist om både texten och bilden berättar exakt samma sak. Kom ihåg att text + bild ska bli mer än delarna dvs 1+1 = 3
    ("Direktöversättning" är bra i en faktabeskrivning men det är inte det du ska göra nu)
  • Gör en brainstorm med texten i mitten och dina olika tankar om innehåll och utseende.Gärna en enkel skiss med papper och penna hur du skulle vilja att bilden ser ut. Fotografera av din tankekarta och din skiss och lägg in den i dein presentation av uppgiften.

  • Fundera över
    Riktningar
    Placering i bild - Var ska fokus, koncentrationen i bilden ligga. (Tredjedelsregeln.)
    Hur ska bakgrunden se ut?
    Rörig - lugn?
    Färger?
    Vilka kan du använda som modeller? Kläder? Rekvisita?
    Vilken miljö? Neutral eller betydelsebärande?
    Aktivt bildrum - Allt i bilden ska samverka för att betraktaren ska förstå din avsikt/känsla
  • Hämta gärna idéer och inspiration från andra fotografier.
  • Ta många bilder, även några som inte följer den ursprungliga planen. Det är möjligt att det i slutänden är en sådan som blir bäst.

 

På presentationssidan ska du alltså ha med både bilden och texten med en genomtänkt layout. Välj ett typsnitt som du tycker passar med texten.

Skriv och fotografera med kunskapskraven i tankarna (Här nedan är skrivningen för A-betyg):

 Bilderna är av jämn och god teknisk och estetisk kvalitet samt har ett personligt uttryck. Eleven motiverar utförligt och nyanserat de val som har gjorts för att uppnå kvaliteten. I arbetet använder eleven med säkerhet och med variation ljussättning, komposition och fotografisk teknik för att åstadkomma visuella effekter. Eleven diskuterar utförligt och nyanserat på vilket sätt de egna bilderna förmedlar känslor, tankar, idéer och budskap.


 

  Lycka till /OL 21