Cut out - Gifanimering

Ett tidigare vanligt sätt att jobba med animeringar är att använda foton och med sax och kniv dela på dem och sedan låta delarna komma till liv med hjälp av en fast monterad stillbildskamera och ett arbetsbord.

Du ska prova på tekniken och åstadkomma en ca 5 sekunder lång animation där en karaktär/ett ansikte säger något samtidigt som orden visar sig i form av en pratbubbla eller ett textband eller på annat sätt.
En kombination av rörelse hos figuren och en rörlig textanimering helt enkelt.
Det är än så länge tänkt som en stumfilm." Budskapet" ska synas i bild. Men vi kommer senare att lägga på ljud.

(Kolla in Monthy Pytons animatör Terry Gilliam's Do it yourself- instruktion.)

Ni jobbar två och två med denna uppgift som inte ska bli så omfattande. Gör alltså något enkelt. Ca 2 lektioner för idé och att plocka fram och klippa allt material. En lektion för fotografering och två lektioner för efterarbete.
Spåna på en idé,
gör en enkel bildmanusskiss, och gå igång.
Släpp loss er lekfulla sida. Tänk på att allt är möjligt i ien animtion.

Bläddra i tidningar efter bilder att använda. Klipp och skär ut, ( samla upp era urklipp i plastfickor så de inte kommer bort) bygg en bakgrund , och testa rörelserna så att de går lagom fort. (Se nedan)

Låt er gärna inspireras av collagekonstnärer som t ex Hannah Höch. Eller John Heartfield

  • Format på bakgrunden A4-A3 (Ni Kan även jobba med färgat papper som bakgrund)
  • Om filmen ska spelas i en hastighet av 24 bilder per sekund kommer det att krävas 120 exponeringar för 5 sekunder film.
  • Gör två exponeringar per förflyttning. Det blir då 12 förflyttningar per sekund. Ni får försöka uppskatta hur långt figuren ska röra sig på en sekund så att rörelsen ser naturlig ut. Ska den röra sig fort eller långsamt? Springa eller gå?

Kolla in kamerainställningsinstruktionen innan ni börjar fotografera.

Gifanimering

 

LO15