Gymnasiearbete ES16A

Ni kommer under höstterminen och fram till påsk i vår att arbeta ensamma eller i grupp med ett eget större arbete, gymnasiarbetet. Att nå ett godkänt resultat där är en förutsättning för att få gymnasieexamen. Till stöd har ni en lärare som handledare men meningen är att ni i största möjliga mån ska driva projekten självständigt.
Gymnasiearbetet kan även bedrivas i anslutning till UF-företagande. (Hemsida)
(Länk till hållpunkter för UF 18-19)


Arbetet, som omfattar ca 100 timmar, ska innehålla

  1. Något slags slutprodukt som ligger inom ramarna för Estetiska programmets examensmål. (Kan vara ett/flera fysiska föremål men det kan även vara en utställning, en föreställning eller något annat där du genomför en idé med ett redovisningsbart innehåll.)
  2. Ett idédokument som beskriver ditt mål, varför du valt ditt gymnasiearbete och vilka kompetensområden du kommer att behöva använda dig av för att nå ditt mål. Detta dokument ska redovisas i kursens absoluta början.
  3. Ett researchdokument där du redovisar vilket resarcharbete du gjort, vad som inspirerat dig och vilka källor du använt. Detta ska redovisas innan du startar ditt egna arbete. (Självklart kan och ska detta kompletteras under arbetets gång.)
  4. Ett planeringsdokument, tidsplan, där du lägger in din plan för när du ska utföra de olika moment som du behöver genomföra för att nå ditt mål.
  5. Ett slutdokument (rapport) där sammanfattar hur det till slut blev vad det gäller idén, ditt researcharbete, genomförandet samt redovisar och diskuterar resultatet.
  6. En kort sammanfattning på engelska över ditt arbete. (ca 500 tecken)
  7. En redovisning för dina klasskamrater och eleverna i åk 2 om ditt gymnasiearbete.
  8. Respons på någon annans arbete i klassen.
  9. Under hela processen ska du föra en loggbok som är tillgänglig för handledaren.

Gymnasiearbetets mål på Estetiska programmet

Gymnasiearbetet ska visa att eleven är förberedd för högskolestudier inom i första hand det konstnärliga, humanistiska eller samhällsvetenskapliga området. Det ska utföras på ett sådant sätt att
eleven planerar, genomför och utvärderar ett större arbete som utgår från centrala kunskapsområden inom programmet. Gymnasiearbetet ska redovisas på ett sätt som efterliknar de redovisningsformer som förekommer inom för arbetet relevanta högskoleutbildningar. Redovisningen ska innehålla en beskrivning av arbetet på engelska. Eleven ska presentera och diskutera sitt arbete samt ge respons på andra gymnasiearbeten.

Gymnasiearbetet ska utgå från de centrala kunskapsområden som beskrivs i examensmålen för estetiska programmet.
Dessa är: estetik, konst, kultur och kommunikation
.
Skolverket.

 

Planering och arbetslogg

För att genomföra ett större arbete på i stort sett egen hand är det vikitigt med en tydlig planering dels för din egen skull men även för att din handledare ska kunna hjälpa dig och även bedöma hur det går.

Du ska även kontinuerligt fundera över och skriva ner vad du gör, vad du tänker om ditt arbete och vad du ska göra härnäst. Detta gör du på ett dokument som du delar med din handledare i Google Drive, som utöver lektionstid blir vår huvudsakliga kommunikationskanal.

Använd även din yrkesmentorskontakt för att få respons och tips om hur du utveckla ditt arbete.

Närvaro

Obligatorisk närvaro gäller varje torsdag då vi för in närvaron. Om du arbetar hemma eller på annan plats måste det avtalas med din handledare.

Handledning

Om ni vill ha personlig handledning finns Ove ochVera tillgängliga varje torsdag mellan 08.10 och 09.40 efter avtal. Däremot är det inte säkert att vi båda fysiskt finns på plats i lektionssalen vid varje lektionstillfälle. Ni behöver alltså boka tid med oss.

Betyg

Betygsskalan i kursen är E eller F vid ett icke godkänt resultat.
För att få en Gymnasieexamen krävs att du har gjort ett godkänt gymnasiearbete, alltså betyget E
.. Alla punkterna 1-9 här ovan måste då vara genomförda och redovisade för din handledare.

 

Exempel på Gymnasiearbete Musik

Exempel på Gymnasiearbete Dans

LO17